Kvalita 4.0 - workshop ve Zlíně

Kvalita 4.0 - workshop ve Zlíně

Opravdu kvalitní workshop na témata Průmyslu 4.0 proběhl 16. května, tentokrát ve Zlíně. Celou akci uváděl skvělý moderátor Ondřej Carda a měli jsme možnost poslechnout si zástupce firem, které jsou pravými leadery v oboru kvality. 

202020

303030

První přednáška cílila na téma Inovace informační podpory procesně řízené firmy. Paní Hana Greplová ze společnosti GALVAMET spol. s. r. o. (TOP Odpovědná firma 2015) nám představila zkušenosti firmy se zaváděním procesního řízení a jeho informační podpory. Zjistili jsme jaká jsou úskalí integrovaného systému řízení z hlediska informačního vybavení v podmínkách středně velké firmy se zakázkovou výrobou. "Procesní inovace je dnes v menších českých podnicích samozřejmostí, protože je základním předpokladem přežití firmy. Těším se na dobu, kdy se stejnou samozřejmostí stanou inovace v informačních technologiích, kdy dnes nepružné, přebujelé systémy, implementované mnohdy z popudu „hurá, jsou na to dotace“, budou nahrazeny řešením šitým na míru skutečných firemních procesů."

111

Následovala přednáška pana Antonína Krejčího (Manažer kvality roku 2017) na téma Průmysl 4.0 v běžné strojírenské firmě ze společnosti KOMAS, spol. s r. o.

Přednáška se týkala vnímání rizik a příležitostí Průmyslu 4.0 v kontextu nových norem ISO 9001, IATF 16949 a specifických požadavků zákazníků automobilového průmyslu a úvahami, jak se změní role kvality v případě vyšší míry automatizace, robotizace a digitalizace. Získali jsme nový úhel pohledu na způsoby získávání nových pracovníků kvality, kteří jsou schopní úspěšně pracovat ve firmě aplikující koncepty Průmyslu 4.0.

222

 

Bezpapírovou firmu a rozšířenou realitu nám představili dva řečníci:

Pan Petr Gabriel ze společnosti RAY SERVICE a. s. (Firma roku Zlínského kraje 2017) a Michal Žufan ze společnosti B2A SOFTWARE DEVELOPMENT s. r. o.  Část přednášky se týkala důležitosti definování jasné představy o produktu, která je pro zákazníka i dodavatele důležitým předpokladem uspokojení potřeb a dosažení kvality. Další část byla zaměřena na virtualizaci, digitalizaci a 3D vizualizaci na základě např. výkresové dokumentace, které mohou pomoci klientům a dodavatelům lépe upřesňovat požadavky dříve, než bude spuštěn projekt a výroba. Součástí přednášky byla praktická demonstrace zmíněných systémů a “vychytávek”.

333

Mohli jsme slyšet také konkrétní pohled konzultanta softwarových aplikací, který se zabývá vnímáním a popisem procesů ve výrobních společnostech, v kontextu rizik a příležitostí na poli digitalizace výroby. Zejména procesy pro bezpapírovou výrobu. 

444

V průběhu akce jsme si královsky pochutnali na výborném občerstvení a nad skvělou kávou jsme diskutovali o našich názorech na oblasti Průmyslu 4.0

777

888

999

404040

 

O tématu Data – informace – znalosti aneb data mining esencí kvality 21. století hovořil pan Petr Horák ze společnostiMIELE TECHNIKA s.r.o. (Vítěz Národní ceny kvality ČR 2016)

"Čtvrtá průmyslová revoluce nastoupila s plnou vervou a s sebou přinesla příležitost v podobě výrazného nárůstu produktivity, efektivity a zvýšení kvality. Nevyžaduje moc – využití tradičních nástrojů pro analýzu často existujících dat, ovšem v daleko větším měřítku, než je dnes zvykem."

555

Na závěr vystoupil zástupce společnosti CE-PA, spol. s r. o., pan Libor Friedel s tématem Kvadratura kvality 4.0

Dozvěděli jsme se, jak se vzájemně ovlivňují prvky 4.0 - kvalita, leadership, technologie a firemní kultura / klima. Prodiskutovali jsme, jak toto ovlivňování může probíhat ve firmě implementující prvky Průmyslu 4.0.

666

Děkujeme všem za skvělou atmosféru a těšíme se na vás na příštím workshopu, který proběhne na podzim. Téma bude tentokrát zaměřeno na Supply Chain 4.0

101010

 

 



Ohodnotit tuto položku
(6 hlasů)

9 komentáře

Zanechat komentář

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.